dinsdag 4 augustus 2009
Bouw GB contact Kaulillerweg
Maar over een paar maanden zal het ongeveer zo uitzien:
dinsdag 14 juli 2009
Omgeving passantenhaven
Vanuit de passantenhaven werd een plein voorzien dat afgezoomd wordt met een bouwvolume waarin horeca of toeristische voorzieningen worden ondergebracht en wonen op verdieping. Daarnaast werd een soort bouwblok voorzien met semi-publiek binnenplein. Het gedeelte aan de passantenhaven zou ingevuld kunnen worden door een hotel. Parallel met deze bouwblok werden twee symmetrische bouwblokken voorzien loodrecht ingeplant op de Sportlaan.
Wilde men deze visie in praktijk omzetten dan was het aangewezen om dit in een ruimtelijk uitvoeringsplan uit te werken. De opdracht hiervoor werd gegeven aan studiebureau Libost uit Hasselt. Voorafgaand aan elk ruimtelijk uitvoeringsplan moet worden onderzocht of een milieu-effect-rapport moet worden opgemaakt. In dit onderzoek (wordt in het vakjargon screening genoemd) wordt gekeken of er grote schadelijke effecten zijn voor het leefmilieu. Als dit niet het geval is moet er geen plan-milieu-effect-rapport (plan-MER)worden opgemaakt. Deze screening is voor iedereen openbaar en kan je downloaden op de website van MER-vlaanderen of door hier te klikken. Voor deze screening werd ook een ontwerp uitgewerkt dat ruimer was dan de visie die in 2007 werd uitgewerkt.
In dit voorstel bleef de verbinding vanuit de Sportlaan naar de Heuvelstraat bestaan maar werd ook een bouwvolume voorzien op de plaats waar momenteel de drankenhal staat. Verder zien we een invulling van het gebied tussen de Brugstraat en Heuvelstraat. Ook zien we de opvulling van de ruimte achter het gemeenschapsonderwijs en de huidige tennisvelden met woningen. Voor de omgeving van de scheepswerf wordt gesteld dat "De activiteiten rond de scheepswerf kunnen mogelijk uitgebreid worden met water- en recreatiegebonden functies. Mogelijke ontwikkelingen zijn het aanbieden van aanmeerplaatsen voor lange termijn (overwinteren van boten), het oprichten van functies die gericht zijn op dienstverlening aan watergebonden recreatie (gebouw met voorzieningen, overnachtingsmogelijkheden, sanitair,
recreatie,….), …" Ook de standplaats voor mobilhomes wordt naar daar verplaatst.
De invulling tussen de Sportlaan en de Schipperstraat verloopt minder rechtlijnig als in het eerste voorstel. Een deel van de invulling wordt voorzien loodrecht op de Sportlaan, een deel parallel met het bouwblok aan de passantenhaven en een deel parallel met de Schipperstraat.
Belangrijk om op te merken is dat men deze ontwerpen niet moet zien als definitieve ontwerpen. Dit soort ontwerpen wordt gemaakt om te kijken welke ontwikkeling eventueel mogelijk is en hoe men dit kan ontsluiten enz. In het toekomstige ontwikkelingsplan wordt de bestemming vastgelegd en bijhorende voorschriften. De eigenlijke invulling is afhankelijk van verschillende factoren zoals : wie gaat de ontwikkeling in praktijk uitvoeren, detailuitwerking op perceelniveau naar vormgeving, materiaalgebruik, ontsluiting enz...
Het resultaat van de screening was negatief dit wil zeggen dat er geen plan-MER moet worden opgemaakt. Ondertussen is er verder gewerkt aan een bestemmingsplan en bijhorende voorschriften dat voor advies aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening werd voorgelegd en gunstig geadviseerd.
Op de gemeenteraad van augustus zal men het ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig aanvaarden en daarna zal er een openbaar onderzoek georganiseerd worden. Dan is het plan gedurende twee maanden op het gemeentehuis ter inzage. Wordt vervolgd.
dinsdag 16 juni 2009
Ontwikkelingen sportzone Damburg
Aan de Brogelerweg/Damburg wordt een nieuwe sporthal gebouwd door de bouwfirma Driesen. Op de 3D-beelden krijg je een idee van het toekomstige sportcomplex.
Foto's website architectenbureau Nova Zembla uit Hechtel-Eksel
Om de zone op termijn volledig te kunnen inrichten werd een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)opgemaakt. Uit de screeningsnota opgemaakt door studiebureau Technum uit Hasselt komt volgende beschrijving:
Het gemeentelijk RUP “Sportzone Damburg” werd opgesteld om de recreatiepool “Damburg”, aan de rand van het dorpscentrum van Bocholt, op een samenhangende manier te ontwikkelen. De sportzone zal opgedeeld worden met verschillende compartimenten voor de verschillende sportdisciplines. De bouwvolumes voor sportinfrastructuur zullen zoveel mogelijk ingepast worden in de omgeving en de aanwezige groenstructuren (dreven, bomenrijen) blijven behouden. De omgeving van het beschermde dorpsgezicht van de Damburg wordt gevrijwaard van bebouwing om ruimte te creëren. De ontsluiting gebeurt met respect voor de dreven, als een combinatie van wegen, parkeerclusters en een padennetwerk.
Bron : screeningsnota gemeentelijk RUP - MER Vlaanderen
Binnen de recreatiezone wordt volgende infrastructuur voorzien:
- Een nieuwe sporthal (nr. 2 op figuur) met kleedkamers, fuifzaal, cafetaria en tribune aansluitend aan het bestaande hoofdvoetbalveld;
- Een fitnesscomplex (2);
- Een tennishal (1) met 4 binnenvelden, cafetaria, kleedkamers en uitbreidingsmogelijkheden voor twee binnenvelden in tweede fase;
- 8 buiten tennisvelden (1b);
- 6 voetbalvelden: 2 velden blijven behouden aansluitend (6) aan de tribune (4) achter de nieuw in te planten sporthal, 3 velden worden geherlocaliseerd en 1 veld moet bijkomend worden voorzien (5);
- Manege (3) met twee inrijhallen met aansluitend cafetaria en tribunes;
- Schutterij: behoud van de schietstand met schietbomen (9), voorzien van nieuw clublokaal met binnenschietstand (10);
- Lokaal duivenbond (10);
- Hondenclub: herlocatie van hondenclub van Kreyel, met clublokaal (8);
- Voetbal Reppel: herlocatie van 3 voetbalpleinen, kleedkamers en kantine (11).
Het bijhorende verkeerscirculatieplan:
De hoofdontsluiting gebeurt via de Eikendreef. De parking aan de tennis wordt aan de noordzijde van de dreef afgetakt, terwijl de parking aan de sporthal (15) wordt ontsloten via de Brogelerweg zelf. De ontsluiting van het zuidelijk gedeelte gaat via de Reppelerweg en de Eikendreef en buigt net voor de Damburg af. De voetbalterreinen worden rechtstreeks vanuit de Leukeneindestraat ontsloten (18). Zoals in het GRS aangegeven zal de Brogelerweg naar de toekomst toe ingericht worden als toeristisch recreatieve as met vrijliggende fiets- en voetpaden. In deze context kan de inrichting ook aangepast worden aan een optimale ontsluiting van de recreatiepool. De parking aan de noordzijde van de tennis heeft een capaciteit van 114 wagens, de parking aan de sporthal een capaciteit van 190 wagens en de parking aan de Leukeneindestraat kan 90 wagens stallen.
Ontsluiting van de sportzone door het openbaar vervoer is mogelijk via bussen. Er is een bushalte aan de Damburgstraat en het centrum van Bocholt wordt verbonden met de omringende gemeenten via verschillende buslijnen (nr. 13, 14, 48, 183, 68). De gemeente Bocholt valt ook onder het belbusgebied nr. 746.
Belang van Limburg, 15 juni 2009
Bouwbedrijf Driesen uit Overpelt bouwt aan de Brogelerweg een nieuwe topsporthal, samen met een kleinere evenementenhal. “Dat past in de visie van de gemeente om daar een sport- en recreatiezone te ontwikkelen. Midden 2010 kunnen alle Bocholtenaren in een eigentijds kader sporten”, belooft investeerder Paul Driesen.
De nieuwe sportaccomodatie is helemaal een privé-initatief. “Enkele jaren geleden kochten we 5,25 hectare recreatiegrond op de Damburg. We willen hier sportinfrastructuur aanleggen op maat van Bocholt”, verduidelijkt Paul Driesen.
Aan dat ambitieus plan hangt een bedrag van 6,5 miljoen euro. De topsporthal wordt 32 bij 46 meter, met een uitschuifbare tribune voor een duizendtal mensen. Verder komt er een kleinere sporthal, die dienst kan doen als evenementenhal, een vip-ruimte met loges, cafetaria, 10 kleedkamers, een dojo- en kleine danszaal.
Schoon verdiep
“Er is gekozen voor het Arena-principe. Zo kan je van bovenaf in de sporthal kijken en krijgt de overloop een terrasfunctie. Het ‘schoon verdiep’, vanwaar je voetbal en zaalsporten kan volgen, biedt mogelijkheden voor ontvangsten, recepties en andere kleinere evenementen”, licht ontwerper Wim Van Hoof toe. Ook het milieu kreeg de nodige aandacht: zo wordt regen opgevangen en hergebruikt voor de toiletten en om mee te poetsen.
Het project voorziet een mogelijke uitbreiding in een later stadium. “De bouw van een bijkomende fitnessruimte en tennishal behoren tot de mogelijkheden. We willen alle andere sport- en recreatieactiviteiten in Bocholt centraliseren aan de Damburg. Onder meer de schutterij, de ruiterij en andere zaalsporten kunnen hier terecht”, zegt burgemeester Jean-Paul Peuksens.