zondag 21 maart 2010

Plannen nieuwe lagere school De Driehoek

De basisschool “De Driehoek” telt momenteel 150-tal kleuters en ongeveer 250 lagere schoolkinderen en wenst zijn verouderde, weinig comfortabele schoolgebouwen in de Brugstraat, Kloosterstraat, Kerhofstraat te verlaten. Een nieuw schoolgebouw op de plaats waar momenteel de Boerenhal staat, komt tegemoet aan het verlangen naar een hedendaags gebouw dat de vernieuwende pedagogische werking van de school ondersteunt. Het nieuwe gebouw werd getekend door Gouden Liniaal architecten uit Genk in kader van een wedstrijd Open Oproep door de Vlaamse Bouwmeester georganiseerd op vraag van de school.



Zeer bepalend voor het ontwerp is de locatie tussen de dorpskern en de open ruimte rond het aanpalende Biotechnicum, de secundaire school voor biotechnisch en agrarisch onderwijs. Voor een goede inplanting verdelen de ontwerpers het programma in twee gebouwen: de lagere school en het kleutergedeelte met de turnzaal. Door de schikking van beide gebouwen op het terrein ontstaat een schoolpoort tussen beide voorgevels. Voor de schoolpoort vormen de beide volumes met het tegenoverliggende parochiecentrum een schoolplein. Hier kan een ontmoetingsplek ontstaan, waar het brengen en afhalen van kinderen op een aangename wijze kan gebeuren en waar ook na de schooluren nog activiteit is. Achter de schoolpoort bakenen de gebouwen de beide speelplaatsen af.





Het bouwbudget is beperkt en de opdrachtgever wil kostenbewust en energiesparend bouwen. Het ontwerp bestaat uit compacte volumes. In het kleutergedeelte zijn alle 8 klassen op de begane grond geschikt rond een polyvalente ruimte, die ook als refter dient. Er stroomt overvloedig daglicht binnen via bovenramen. Er is veel berging voorzien in de inkomzone van elke klas, naast het sanitair. De polyvalente ruimte biedt inkijk in de aanpalende turnzaal. Handig voor de leerlingen van de lagere school is dat de turnzaal en zijn sanitair ook vanaf de speelplaats te bereiken zijn.


De school heeft ervaring opgedaan met een nieuwe pedagogische werkwijze waarbij de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar ook regelmatig in niveauklassen werken. Dit wil zeggen dat de leerlingen in groepen worden ingedeeld naargelang hun niveau voor een bepaald vak. Per vak wordt er herschikt, binnen eenzelfde graad. In de toekomst wil men dit uitbreiden tot de andere graden en daarbij nog flexibeler omgaan met het lestijdenpakket. Men wil afstappen van de “klassieke” indeling in leeftijdsgroepen om leerkrachten doelgericht te kunnen inzetten voor specifieke groepen en taken. In de basisschool zijn gekoppelde klassen geschikt langs weerzijden van een centrale binnenstraat.





10 van de 12 klassen bevinden zich op de verdieping. Telkens vier klassen zijn geclusterd rond een brede overloop die als een soort ‘leerplein’ klasdoorbrekend werken mogelijk maakt. Vanaf de speelplaats hebben de kinderen twee toegangen tot de binnenstraat en de trappen naar boven. Op het gelijkvloers is de administratie en personeelsruimte gelegen aan de hoofdingang vanaf het plein. Ook de semi-publieke delen zoals de refter met de keuken en de crea-ruimte zijn zo gemakkelijk bereikbaar voor avondactiviteiten. Door het zeer compacte volume kan het gebouw een zeer laag energieverbruik bereiken. Het ontwerp werd ook bedacht voor de speelpleinwerking in vakantieperiodes. Het gebouw is bovendien gemakkelijk uitbreidbaar in de toekomst.








bronnen :
Gouden Liniaal architecten
Vlaams Bouwmeester
Scholen bouwen

zondag 14 maart 2010

Nieuwe school in Lozen

Het gemeentebestuur wenst samen met het schoolbestuur een nieuwe basisschool en ontmoetingshuis te bouwen ter vervanging van de huidige schoollokalen en buurthuis in de woonkern Lozen. Deze functies worden gebundeld op het kerkplein waar de pastorie en de oude schoolmeesterswoning beschermde gebouwen zijn. Deze gebouwen worden gerestaureerd in samenspraak met Monumenten en Landschappen. Het ontwerp werd uitgewerkt door Lava-architecten uit Leuven.

Het ontwerp bekijkt de opgave breder dan enkel op schaal van de gebouwen en wil een antwoord bieden op de overmaat van het kerkplein en het probleem van de drukke Hamonterweg die het dorp in twee klieft. Het heeft de ambitie om een dorpsplein te ontwerpen dat generator kan zijn van een reeks activiteiten waar het schoolgebeuren slechts één element van is, zodat de site ook leeft na de schooluren. Om dit te bekomen wordt het dorpsplein duidelijk afgebakend door alle gemeenschappelijke functies in te planten naast de kerk. Daarnaast sluiten verschillende trajecten over heel de site aan op dit plein.

De schoolgebouwen worden vrij dicht op de Hamonterweg geplaatst als een buffer tegen het verkeer en om zoveel mogelijk terrein vrij te laten voor een park dat kan aansluiten op het bestaande speelpleintje. Op deze manier kan er een rustige parkschool ontstaan, waar de groene ruimte ook na de schooluren kan gebruikt worden door heel de dorpsgemeenschap.

Het totale programma bevat een kleuterschool en een lagere school, aangevuld met een sportzaal en een locatie voor personeel. De gemeenschapsfuncties bestaan uit een grote zaal, een ontmoetingsruimte en enkele lokalen waar verschillende buurtfuncties kunnen plaatsvinden. Er wordt gestreefd naar een maximale synergie tussen de school- en gemeenschapsgebouwen om tot een optimaal gebruik te komen.

Dit concept wordt doorgetrokken in de buitenaanleg. Alle nieuwbouw zal gerealiseerd worden volgens het principe van de 'passief huistechnologie', hiervoor is het project geselecteerd in de procedure voor het 'scholenbouwproject volgens de passiefhuisstandaard'.

Zie ook
Lava architecten
projectfiche dossier
Ecobouwers.be : Gesubsidieerde Vrije Basisschool Lozen
HBvL : plannen klaar voor nieuwe school in Lozen

bron :
website Lava-architecten Leuven