zondag 23 oktober 2011

De Steen bijna klaar

Het polyvalent gebouw dat ondertussen de gepaste naam "De Steen" heeft gekregen is sinds de laatste keer dat we er over berichtten helemaal opgebouwd. De opening van dit markante gebouw wordt gepland in december van dit jaar.

Hieronder een overzicht van de verschillende stadia sinds september 2010.

10 oktober 2010


17 oktober 2010


23 oktober 2010


15 november 2010


20 november 2010




27 november 2010


25 december 2010


6 maart 2011


18 maart 2011


25 mei 2011


31 mei 2011



Een van de gebruikers van De Steen is het NIKO die op 21 juni 2011 op werkbezoek kwamen. Op hun website kan je enkele foto's zien die vanop het dak van De Steen zijn gemaakt.

21 juni 2011 vanop het dak


22 september 2011

9 oktober 2011

zaterdag 17 september 2011

Verkavelingsproject Op den Erck

In Kaulille wordt momenteel de verkaveling "Op den Erck" aangelegd. Deze verkaveling is gelegen tussen de Bosschelweg, Molenweg en de Erkstraat.



In samenspraak met de gemeente schakelde de initiatiefnemer het ontwerp- en adviesbureau voor stedenbouw en ruimtelijke planning, Bureau Bongaerts uit Bree in, om een visie te ontwikkelen. Op basis van deze visie werkte het bureau Houben-Essers uit Bree een verkavelingsplan uit. De verkaveling omvat 59 percelen.


Er zijn verschillende bouwtypologieën zoals open en halfopen bebouwing. De percelen worden verkocht door het Neerpelts makelaarskantoor Leo Aerts.



Momenteel worden de wegen aangelegd:



De toegangsweg ligt tegenover de parkeerplaats van de voetbal van Kaulille:



Deze verkaveling werd ontwikkeld in samenwerking met de gemeente en je kan hierover nog meer lezen in het persbericht van de gemeente: www.bocholt.be/308317.fil.

zondag 3 april 2011

RUP woonzorgcampus

Van maandag 28 maart 2011 tot en met vrijdag 27 mei 2011 loopt het openbaar onderzoek voor het ruimtelijk uitvoeringsplan Woonzorgcampus. Je kan de plannen gaan inkijken op de dienst ruimtelijke ordening, tijdens de openingsuren, of op de website. Maar op de website vind je (voorlopig?) enkel het bestemmingsplan dat niet veel zegt. We zullen in een paar delen het uitvoeringsplan bespreken. Je kan het volledige dossier raadplegen op de hieronder geplaatste links:
  1. Toelichtingsnota
  2. Bestaande juridische toestand - deelplan 1
  3. Grafisch plan - deelplan 1
  4. Bestaande juridische toestand - deelplan 2
  5. Grafisch plan - deelplan 2
  6. Voorschriften
Het uitvoeringsplan bestaat uit twee deelplannen. Deelplan 2 heeft niks met de woonzorgcampus te maken maar is een rechtzetting van een toestand die ontstaan is doordat de grens van twee bestemmingsplannen op één bouwperceel samen kwamen op de woonwijk Dorperveld en daardoor dit perceel niet bebouwd mocht worden. Deelplan 2 is dus als een soort annex aan dit ruimtelijk uitvoeringsplan aangehangen om dit probleem op te lossen.

Deelplan 1 beslaat min of meer het gebied van de lagere school de Driehoek en het bejaardentehuis de Voorzienigheid. Het plan bouwt verder op een inrichtingsvisie die werd uitgewerkt door het architectenbureau Segers-Moermans uit Hoeselt (ook architect van de verbouwingen van de Kroon). Hieronder zie je het inrichtingsplan:

In deze visie wordt ongeveer de volledige school afgebroken en vervangen door serviceflats en woningen (in paars) aansluitend op het bejaardentehuis met daartussen veel groen.

Dit project is echter niet mogelijk in het bestaande bijzonder plan van aanleg (dat op 8 februari 2008 werd goedgekeurd)dat de zone van de school als een gebied voor wonen (bruin) bestemde en een park tussen deze zone en het bejaardentehuis(blauw).


Hierdoor worden de beperkingen van een bijzonder plan van aanleg nog eens duidelijk gedemonstreerd. Een keer je zo'n plan hebt vastgelegd kan je niet meer over de lijnen heen bouwen ook al heb je een beter idee om de ruimte in te richten. Kortom een zeer stroef middel om de ruimte te ordenen in een dynamische omgeving. Daarom moet dit plan ook weer aangepast worden omdat het uitbreidingsplan van het bejaardentehuis door de woonzone heen loopt. Hieronder zie je een overzicht van de bebouwing zoals die voorzien werd in het plan van Jo Segers:


We zien dat er een combinatie van serviceflats en gewoon wonen voorzien wordt en verder doorgangen tussen de bebouwing door tussen de Brugstraat en Kerkhofstraat. Ook voorziet men een doorsteek richting Sportlaan en een tweede doorgang voor zacht verkeer (naast woning van dokter Engels) naar de Brugstraat.

De zin die onder het plan staat is van belang nl. deze figuur is slechts indicatief en heeft geen enkele bindende kracht binnen het RUP. In het masterplan wordt een visie uitgewerkt zoals het zou kunnen zijn. Afhankelijk van de behoeften en kansen die zich voordoen zal uiteindelijk een voorstel worden uitgewerkt dat bijdraagt tot een versterking van het woonweefsel en de behoeften van het bejaardentehuis. Het kan zijn dat die uitwerking verschilt van de invulling zoals ze in het masterplan voorzien werd. Daarom legt het voorgestelde bestemmingsplan grote lijnen vast.


Het gebied wordt bestemd als "zone voor woonzorgcampus" voor de uitbouw van een woon- en zorgcampus waarin volgende functies worden toegelaten:

  1. Zorghuisvesting in verschillende woonvormen
  2. Hedendaags wonen met een hoge woningdichtheid, bestaande uit verschillende woningtypologieën
  3. Ondersteunende voorzieningen en diensten
  4. Vrije beroepen
  5. Gemeenschapsvoorzieningen
We zien dat de doorgangen uit het masterplan terug te vinden zijn in het bestemmingsplan. De doorgang voor zacht verkeer naast het gebied van het gemeenschapsonderwijs (De Brug) is nu veranderd naar een volwaardige weg (zone voor gemengd verkeer). Verder zien we dat er twee markeringen zijn voor binnentuin. Een doorgang voor parkeerontsluiting (grijs lijn) via de Kerkhofstraat en een aanduiding van het hoekgebouw van de Kloosterstraat en Brugstraat is aangeduid "waardevol patrimonium".

In de ontwerp-voorschriften vinden we hierover het volgende terug "Het hoekgebouw op de hoek Brugstraat-Kloosterstraat (indicatief aangeduid) wordt beschouwd als waardevol patrimonium. Het vormt een herkenbaar element in het centrum van Bocholt en dient
derhalve in historische hoedanigheid hersteld te worden. Door een nieuwe invulling, restauratie-werkzaamheden en interne verbouwingen wordt de instandhouding van het gebouw verzekerd. Door gevelrestauratie dient het gebouw (opnieuw) een eenheid te
vormen met de nabijgelegen en reeds gerestaureerde bibliotheek."
Het is dus de bedoeling dit gebouw te behouden en te restaureren.


Een volgende keer zullen we verder ingaan op de ontwerp-voorschriften.

vrijdag 18 maart 2011

Verkaveling de Winning

Momenteel wordt de Pastoorsdreef verlengd en de Schoolstraat verbreed om de tussenliggende verkaveling te kunnen ontsluiten. Hieronder het verkavelingsplan :

Een 3d-simulatie van de verkaveling


Hieronder een zicht op de verbreding van de Schoolstraat en een simulatie van de toekomstige bebouwing



Zicht op de Pastoorsdreef en toekomstige bebouwing


Zicht op het verbindingsstraatje tussen de Pastoorsdreef en Schoolstraat en toekomstige bebouwing