- Toelichtingsnota
- Bestaande juridische toestand - deelplan 1
- Grafisch plan - deelplan 1
- Bestaande juridische toestand - deelplan 2
- Grafisch plan - deelplan 2
- Voorschriften
Deelplan 1 beslaat min of meer het gebied van de lagere school de Driehoek en het bejaardentehuis de Voorzienigheid. Het plan bouwt verder op een inrichtingsvisie die werd uitgewerkt door het architectenbureau Segers-Moermans uit Hoeselt (ook architect van de verbouwingen van de Kroon). Hieronder zie je het inrichtingsplan:
In deze visie wordt ongeveer de volledige school afgebroken en vervangen door serviceflats en woningen (in paars) aansluitend op het bejaardentehuis met daartussen veel groen.
Dit project is echter niet mogelijk in het bestaande bijzonder plan van aanleg (dat op 8 februari 2008 werd goedgekeurd)dat de zone van de school als een gebied voor wonen (bruin) bestemde en een park tussen deze zone en het bejaardentehuis(blauw).
Hierdoor worden de beperkingen van een bijzonder plan van aanleg nog eens duidelijk gedemonstreerd. Een keer je zo'n plan hebt vastgelegd kan je niet meer over de lijnen heen bouwen ook al heb je een beter idee om de ruimte in te richten. Kortom een zeer stroef middel om de ruimte te ordenen in een dynamische omgeving. Daarom moet dit plan ook weer aangepast worden omdat het uitbreidingsplan van het bejaardentehuis door de woonzone heen loopt. Hieronder zie je een overzicht van de bebouwing zoals die voorzien werd in het plan van Jo Segers:
We zien dat er een combinatie van serviceflats en gewoon wonen voorzien wordt en verder doorgangen tussen de bebouwing door tussen de Brugstraat en Kerkhofstraat. Ook voorziet men een doorsteek richting Sportlaan en een tweede doorgang voor zacht verkeer (naast woning van dokter Engels) naar de Brugstraat.
De zin die onder het plan staat is van belang nl. deze figuur is slechts indicatief en heeft geen enkele bindende kracht binnen het RUP. In het masterplan wordt een visie uitgewerkt zoals het zou kunnen zijn. Afhankelijk van de behoeften en kansen die zich voordoen zal uiteindelijk een voorstel worden uitgewerkt dat bijdraagt tot een versterking van het woonweefsel en de behoeften van het bejaardentehuis. Het kan zijn dat die uitwerking verschilt van de invulling zoals ze in het masterplan voorzien werd. Daarom legt het voorgestelde bestemmingsplan grote lijnen vast.
Het gebied wordt bestemd als "zone voor woonzorgcampus" voor de uitbouw van een woon- en zorgcampus waarin volgende functies worden toegelaten:
- Zorghuisvesting in verschillende woonvormen
- Hedendaags wonen met een hoge woningdichtheid, bestaande uit verschillende woningtypologieën
- Ondersteunende voorzieningen en diensten
- Vrije beroepen
- Gemeenschapsvoorzieningen
In de ontwerp-voorschriften vinden we hierover het volgende terug "Het hoekgebouw op de hoek Brugstraat-Kloosterstraat (indicatief aangeduid) wordt beschouwd als waardevol patrimonium. Het vormt een herkenbaar element in het centrum van Bocholt en dient
derhalve in historische hoedanigheid hersteld te worden. Door een nieuwe invulling, restauratie-werkzaamheden en interne verbouwingen wordt de instandhouding van het gebouw verzekerd. Door gevelrestauratie dient het gebouw (opnieuw) een eenheid te
vormen met de nabijgelegen en reeds gerestaureerde bibliotheek." Het is dus de bedoeling dit gebouw te behouden en te restaureren.
Een volgende keer zullen we verder ingaan op de ontwerp-voorschriften.