zondag 14 maart 2010

Nieuwe school in Lozen

Het gemeentebestuur wenst samen met het schoolbestuur een nieuwe basisschool en ontmoetingshuis te bouwen ter vervanging van de huidige schoollokalen en buurthuis in de woonkern Lozen. Deze functies worden gebundeld op het kerkplein waar de pastorie en de oude schoolmeesterswoning beschermde gebouwen zijn. Deze gebouwen worden gerestaureerd in samenspraak met Monumenten en Landschappen. Het ontwerp werd uitgewerkt door Lava-architecten uit Leuven.

Het ontwerp bekijkt de opgave breder dan enkel op schaal van de gebouwen en wil een antwoord bieden op de overmaat van het kerkplein en het probleem van de drukke Hamonterweg die het dorp in twee klieft. Het heeft de ambitie om een dorpsplein te ontwerpen dat generator kan zijn van een reeks activiteiten waar het schoolgebeuren slechts één element van is, zodat de site ook leeft na de schooluren. Om dit te bekomen wordt het dorpsplein duidelijk afgebakend door alle gemeenschappelijke functies in te planten naast de kerk. Daarnaast sluiten verschillende trajecten over heel de site aan op dit plein.

De schoolgebouwen worden vrij dicht op de Hamonterweg geplaatst als een buffer tegen het verkeer en om zoveel mogelijk terrein vrij te laten voor een park dat kan aansluiten op het bestaande speelpleintje. Op deze manier kan er een rustige parkschool ontstaan, waar de groene ruimte ook na de schooluren kan gebruikt worden door heel de dorpsgemeenschap.

Het totale programma bevat een kleuterschool en een lagere school, aangevuld met een sportzaal en een locatie voor personeel. De gemeenschapsfuncties bestaan uit een grote zaal, een ontmoetingsruimte en enkele lokalen waar verschillende buurtfuncties kunnen plaatsvinden. Er wordt gestreefd naar een maximale synergie tussen de school- en gemeenschapsgebouwen om tot een optimaal gebruik te komen.

Dit concept wordt doorgetrokken in de buitenaanleg. Alle nieuwbouw zal gerealiseerd worden volgens het principe van de 'passief huistechnologie', hiervoor is het project geselecteerd in de procedure voor het 'scholenbouwproject volgens de passiefhuisstandaard'.

Zie ook
Lava architecten
projectfiche dossier
Ecobouwers.be : Gesubsidieerde Vrije Basisschool Lozen
HBvL : plannen klaar voor nieuwe school in Lozen

bron :
website Lava-architecten Leuven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten